Nummer 13 is gekend voor het ongeluk, de chaos, de dood. Maar wij zijn helemaal niet bijgelovig en zien nummer 13 liever als de atomen van aluminium of het zevende nummer van de volgorde van Fibonacci. De 13e huwelijksverjaardag is kant, lelie, allemaal mooi voor dit seizoen. Zonder te wachten, geven wij je 13 trucjes om je woonst te reinigen! 

1. Dagelijks verluchten

Hoe belachelijk deze tip ook lijkt, weinig mensen verluchten hun woonst elke dag. Nochtans is +/- 10 minuten per dag genoeg om de lucht binnen te vernieuwen. Denk aan strategische momenten om te verluchten. Open de ramen van je slaapkamer wanneer je gaat douchen en wanneer je klaar bent, open je de ramen van de badkamer.

 2. rook nooit binnen

We kunnen ook zeggen om gewoon niet te roken maar dat zal waarschijnlijk niet lukken. Wat je wel moeten weten is dat de rook zich in je textiel zet en dat het er heel lang in blijft. Dus als je buiten kan roken, doe dat zonder te twijfelen!

 3. Gebruik Essentiële oliën

In plaats van synthetische parfums die in niet goed zijn voor de luchtwegen, gebruik essentiële oliën. Zet enkele druppels van de olie in een kleine kom met warm water en geniet ervan! Enkele soorten zijn extreem goed, namelijk:
– Kurkuma is schimmeldodend
– Citroen is ontsmettend en opent de luchtwegen
– Vanille is relaxend
– Rose stimuleert
Gebruik ook zeker geurkaarsen en oliestaafjes.

4. Denk aan binnenplanten

Ze zijn decoratief, verlichtend en geven leven aan de brouwerij. Let wel op dat de aarde in hun pot schimmel kunnen veroorzaken, hou dat goed in de gaten en reinig wanneer nodig. Een gereinigd huis is een huis met planten.

5. kuis je stofzuiger

Om je huis te kuisen, gebruik je hem zeker. Denk je soms om hem zelf eens te onderhouden? Het is gelijk een schoenmaker die slechte schoenen draagt of kappers die… ja daar zwijgen we over. De stofzuiger is vaak vergeten maar die is vuiler dan je denkt.

6. Behandel de oorsprong van de mijten

Zonder te veel moeite gaat zuiveringszout (of bicarbonaat) het werk doen. Verspreid het poeder op je matras of stoffen zetel en laat et 1 uur indringen. Je hoeft enkel nog het poeder te stofzuigen en het is klaar! De temperatuur heeft een gek effect op die beestjes, ga niet over de 18°C in je kamer om die mijten de vermijden.

7. borstel je badmat

Neem elke week je harde borstel en reinig je badmat. Verlucht hem ook goed en zet hem om de twee weken in het wasmachine. Het beste is om verschillende badmatten te hebben om te kunnen wisselen.

8. Gebruik onderhoudsproducten

Onderhoudsproducten zijn heel duur en schadelijk voor je gezondheid. Laat staan je kinderen die er toevallig aan komen. Maak je leven gemakkelijk en wees milieuvriendelijk door je eigen onderhoudsproducten te maken:
– Wit azijn ontkalkt en maakt glanzend
– Citroen ontsmet
– Zuiveringszout (of bicarbonaat) verwijderd kalk, maakt witter en verwijderd geuren
– Montmorilloniet tegen de vlekken
– Zachte zeep om te ontvetten

9. Reinig je koelkast elke maand

Je koelkast is een open bar voor bacteriën. Daar vinden ze alle nodige vocht en voedingstoffen. Als je niet kuist, gaan ze supersnel verspreiden. Haal dus je lievelingsspons boven, een halve liter warm water en twee doppen wit azijn, en kuisen maar!

10. Hou die elektronische toestellen weg

We kunnen het maar blijven herhalen… Iedereen heeft wel een elektronisch toestel thuis: een TV, computer, tablet, smartphone, enz. en veel mensen slapen ernaast, of kijken TV van te dichtbij. We raden u aan om minsten 2 meter verwijderd te zijn van uw toestel en hou geen toestellen in de kamer ’s nachts. Maar je gsm is je wekker? Zet die dan in vliegtuigmodus en zo ver mogelijk van je hoofd.

11. Pas op voor de INDUSTRIële meubels

IKEA meubels zijn mooi, niet te duur en hebben allemaal een grappig naam. De winkel maakt toffe campagnes waardoor het goed verkoopt. Nu, er ligt natuurlijk een addertje onder het gras, de meubels zijn gemaakt uit vluchtige organische stoffen (VOS). Het is de verzamelnaam voor een groep van koolwaterstoffen die, zoals de naam al suggereert, makkelijk verdampen. Het heeft dus veel neveneffecten op ons lichaam. Sommigen krijgen er hoofdpijn van, maar het kan gaan tot ernstige kankers. Hier is het natuurlijk niet zo erg, maar heb je recent een ASKVOLL kast gekocht en begin je hoofdpijn te krijgen? Dan raden we ja aan om die eerst twee weken te laten verluchten voor dat je die naast je bed plaatst. Zet die ergens waar je minder vaak komt en verlucht goed.

12. onderhoud de ventilatie en -roosters

Eerst en vooral omdat het stof de ventilatie gaat blokkeren, vervolgens om energie te besparen en als laatste voor je eigen gezondheid. Kuis regelmatig de roosters om al het stof te verwijderen en in de lente, doe een groot onderhoud.

13. Hou de KOOLSTOFMONOXIDE in de gaten

Koolstofmonoxide is een dodelijk gas. Die is geurloos, kleurloos en kan dus niet gedetecteerd worden. De eerste symptomen zijn duizeligheid, hoofdpijn en verwarring. Een lange blootstelling kan wel ernstige gevolgen hebben, wees dus alert. Wat je zeker moet nakijken zijn de toestellen die het gas bevatten zoals de verwarming, stoof of waterketel.

Dit geluk lijstje is afgelopen, we weten dat je niet alle puntjes gaat kunnen volgen, al is het omdat je geen planten of ventilatiesysteem hebt. Verzorg je goed en verzorg je huis voor je gezondheid.

Heb je hulp nodig om dit allemaal voor elkaar te krijgen? Pootsy kan je helpen om een huishoudelijke hulp te vinden om je met je wekelijkse taken te helpen.

Weet je nog niet wat Pootsy is? Bekijk dit filmpje of download de App, beschikbaar op iOS en Android.
Voor meer tips & tricks, volg ons op Facebook en Instagram en bekijk de andere artikels van onze blog.

Tot binnenkort,

Het Pootsy Team